• Peynir Altı Suyu Tozu Üretim Tesisi

    Süt endüstrisinden kaynaklanan atık sularda, en büyük kirletici kaynağı, peynir üretiminden sonra oluşan ve “oldukça kirletici” olarak değerlendirilen peynir altı suları oluşturuyor. Peynir altı suyu, ülkemizde bir atık olarak görülmesine rağmen, süt endüstrisi gelişmiş olan ülkelerde hem ekonomik, hem çevre sağlığı, hem de beslenme yönünden, bileşimce zengin bir hammadde anlayışı ile değerlendirilmektedir Türkiye’de 10 milyon ton sütün beşte biri, yani 2 milyon ton süt peynir olarak işleniyor. Ancak işlenen bu sütün yüzde 80’i ise peynir altı suyuna ayrılıyor. Ortaya çıkan 1,6 milyon ton gibi azımsanmayacak bu rakam, ziyan olup gitmektedir.

    Yurt ekonomisi ve çevrenin zarar görmemesi için peynir altı suyunun değerlendirilmesi ve arıtma tesisleri kurulması teşvik edilmesi gerekmektedir. TTSO Proje Koordinasyon Birimi tarafından hazırlanan bu proje ile Trabzon ilinde faaliyet gösteren süt işletmelerinin arıtmaları gerektiği peynir altı suyunu toplayıp bu atık suyu işleyerek yan ürünler oluşturacak bir tesis kurulacaktır. Böylece ziyan edilen ortalama yıllık 200.000 ton peynir altı suyunun geri dönüşümü sağlanıp, endüstriyel anlamda çok değerli olan peynir altı suyu tozu üretilecektir. İşlem sonucunda elde edilen peynir altı suyu tozu sanayi üretiminde katkı maddesi olarak ( ilaç, gıda ve kimya sanayinde ) kullanılmaktadır. Bu üretim sonucunda süt sektöründeki firmalar hem atıklarını değerlendirerek fon oluşturacak hem de çevresel etkiler açısından olumsuzlukları ortadan kaldıracaktır.
Comments are closed.