• Süt Tozu Üretimi

    DÜNYADA SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ
    2.1. Üretim
    Dünya süt ürünleri üretimi son 30 yılda özellikle de 1980’li yılların ilk
    yarısından sonra bazı değişiklikler göstermiş, bu değişiklik dünya tüketimi
    ve ticaretini de etkilemiş dünya ticaretine konu olan ürün çeşidi artmıştır.
    1980’li yıllara kadar süt ürünleri dünya ticaretinde tereyağı ve peynirin bir
    hakimiyeti söz konusu iken, son yıllarda peynirin yanı sıra, süt, dondurma,
    ve yoğurt gibi süt ürünlerinin de dünya ticaretinde giderek önem kazandığı
    görülmektedir. Peynir ve tereyağının dünya ticaretindeki önemlerini
    korumakla birlikte miktar olarak sütün gerisine düştükleri, tereyağının
    halen dünya ticaretinde önemli bir yere sahip olmakla birlikte diğer süt
    ürünlerine kıyasla çok daha düşük artış hızı gösterdiği, yoğurdun ise
    miktar olarak dünya ticaretinde halen çok küçük hacme sahip olmasına

    dünyada  ve türkiyede süt tozu üretimi

    Tablo 2’ de görüldüğü gibi dünya peynir üretimi 1970-2003 yılları
    arasında %120, tereyağı üretimi %40,6, süt tozu üretimi ise %300
    oranında artış göstermiştir. Söz konusu yıllar arasında üretim artışları
    miktar olarak değerlendirildiğinde üretim artışının peynirde 9.360.131 ton,
    tereyağında 2.326.925 ton olduğu ve inek sütünden yapılan süt tozu
    üretimindeki artışın ise 1.880.652 ton olduğu görülmektedir.

     

    kaynak

    http://www.ito.org.tr/Dokuman/Sektor/1-85.pdf

    Post Tagged with
Comments are closed.