• 2005-18 Sayılı TGK-KOYULAŞTIRILMIŞ SÜT VE SÜT TOZU TEBLİĞİ (12-04-2005 tarih ve 25784 sayılı R.G.)

    2005-18 Sayılı TGK-KOYULAŞTIRILMIŞ SÜT VE SÜT TOZU TEBLİĞİ

    (12-04-2005 tarih ve 25784 sayılı R.G.)

    Değişiklik: Yayımlandığı R.Gazete:03.09.2008-26986

    Amaç
    Madde 1 — Bu Tebliğin amacı, koyulaştırılmış süt ve süttozunun, tekniğine uygun
    ve hijyenik şekilde üretimi, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve
    pazarlamasını sağlamak üzere özelliklerini belirlemektir.
    Kapsam
    Madde 2 — Bu Tebliğ koyulaştırılmış süt ve süt tozunu kapsar.
    Hukuki dayanak
    Madde 3 — Bu Tebliğ 16/11/1997 tarihli ve 23172 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de
    yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’ne göre hazırlanmıştır.
    Tanımlar
    “MADDE 4 – (Değişiklik 03.09.2008/26986 R.G)Bu Tebliğde geçen;
    a) Koyulaştırılmış süt: Yağlı, yağı kısmen veya tamamen alınmış sütten veya bu
    ürünlerin karışımından suyun kısmi olarak uzaklaştırılması ile elde edilen, içine süttozu
    ve/veya krema katılabilen, şekerli veya şekersiz sıvı ürünü,
    b) Süttozu: Yağlı, yağı kısmen veya tamamen alınmış sütten, kremadan veya bu
    ürünlerin karışımından suyun uzaklaştırılması ile elde edilen ve son üründe nem
    içeriğinin ağırlıkça en fazla %5 oranında olduğu katı ürünü,”
    “c) Süt retentatı: Yağlı, yarım yağlı veya yağsız sütten ultrafiltrasyonla süt proteinleri
    ve süt yağının konsantre edilmesiyle elde edilen sıvı ürünü,
    d) Süt permeatı: Yağlı, yarım yağlı ve yağsız sütten ultrafiltrasyonla süt proteinleri ve
    süt yağının ayrılmasıyla elde edilen sıvı ürünü,
    e) Laktoz: Normal olarak, susuz laktoz miktarı, kuru maddede ağırlıkça %99′ dan az
    olmayan peyniraltı suyundan elde edilen ve susuz formda veya bir molekül
    kristalizasyon suyu içeren veya her iki formun karışımı şeklinde olabilen sütün doğal bir
    bileşenini
    ifade eder.”

    Ürün özellikleri
    Madde 5 — Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin özellikleri aşağıda verilmiştir:
    a) Koyulaştırılmış süt ve süttozu üretiminde kullanılan süt, “Türk Gıda Kodeksi – Çiğ
    Süt ve Isıl Đşlem Görmüş Đçme Sütleri Tebliği”nde belirtilen şartlara uygun olacaktır.
    b) Bu Tebliğ kapsamındaki ürünler kendine has tat, koku ve yapıda olacaktır.
    “c) (Değişiklik 03.09.2008/26986 R.G)Koyulaştırılmış sütlerin raf ömrünün
    korunması ısıl işlem ile; şekerli koyulaştırılmış sütlerin raf ömrünün korunması bu
    Tebliğin 5 inci maddesinin (f) bendinde belirtilen şekerlerle; süttozlarının ise suyun
    uzaklaştırılması ile gerçekleştirilir.”
    d) Koyulaştırılmış sütlere ait yağ ve kuru madde oranları Ek-1’de verilmiştir.
    e) Koyulaştırılmış süt, Ek-1’de belirtilen kuru madde ve yağ oranlarına göre;
    – Koyulaştırılmış yüksek yağlı süt,
    – Koyulaştırılmış tam yağlı süt,
    – Koyulaştırılmış yarım yağlı süt,

    – Koyulaştırılmış yağsız süt,
    – Şekerli koyulaştırılmış tam yağlı süt,
    – Şekerli koyulaştırılmış yarım yağlı süt,
    – Şekerli koyulaştırılmış yağsız süt
    adı altında piyasaya sunulur.
    f) Şekerli koyulaştırılmış süt üretiminde “Türk Gıda Kodeksi-Şeker Tebliği”nde
    belirtilen şartlara uygun “beyaz şeker”, “yarı beyaz şeker” veya “ekstra beyaz şeker”
    kullanılabilir.
    g) Koyulaştırılmış sütlerin üretiminde kullanılan süttozu miktarı, son üründeki süt
    kuru maddesi oranının %25’inden fazla olamaz.
    h) Koyulaştırılmış sütlerin üretiminde krema, Ek-1’de verilen yağ ve kuru madde
    sınırlarını aşmamak koşulu ile kullanılabilir.
    i) Süttozlarının bileşimi Ek-2’de verilmiştir.
    j) Süttozu Ek-2’de verilen bileşimlerine göre;
    – Yüksek yağlı süttozu,
    Tam yağlı süttozu,
    – Yarım yağlı süttozu,
    – Yağsız süttozu
    adı altında piyasaya sunulur.
    k) Şekerli koyulaştırılmış sütlere son üründe ağırlıkça en fazla % 0.03 oranında
    laktoz ilave edilebilir.
    l) Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlere vitamin eklenebilir. Bu durumda vitamin ilavesi
    “Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden
    Etiketleme Kuralları Tebliği”ne uygun olmalıdır.
    “m) (Ekleme 03.09.2008/26986 R.G) Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin süt
    protein içeriği, yağsız kuru madde cinsinden ağırlıkça % 34’lük bir içeriğe ayarlanmış
    süte, serum proteininin kazeine oranında değişikliğe yol açmayacak bir şekilde süt
    bileşenleri ilave edilerek ve/veya çekilerek ayarlanabilir. Ancak bu işlem bu Tebliğin 1 ve
    2 no’lu eklerinde yer alan ürünlerin bileşim değerlerini değiştirmemelidir.”
    “n) (Ekleme 03.09.2008/26986 R.G) (m) bendinde belirtilen protein
    ayarlamasında süt retentatı, süt permeatı ve laktoz kullanılabilir
    Katkı maddeleri
    Madde 6 — Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerde kullanılan katkı maddelerine ait
    değerler Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nin Gıda Katkı Maddeleri Bölümü’ne uygun
    olacaktır.
    Bulaşanlar
    Madde 7 — Bu Tebliğ Kapsamındaki ürünlerde bulaşanların miktarı Türk Gıda
    Kodeksi Yönetmeliği’nin Bulaşanlar Bölümü’ne uygun olacaktır.
    Pestisitler
    Madde 8 — Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerde bulunabilecek pestisit kalıntı limitleri
    Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nin Pestisit Kalıntıları bölümünde açıklanan Pestisit
    Kalıntı Limitlerinin Uygulama Esaslarına uygun olacaktır.
    Veteriner ilaçları tolerans düzeyleri
    Madde 9 — Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerde bulunabilecek veteriner ilaçları
    kalıntı düzeyleri Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nin Veteriner Đlaçları Tolerans Düzeyleri
    bölümünde verilen sınırlara uygun olacaktır.
    Hijyen

    Madde 10 — Bu Tebliğ kapsamındaki ürünler Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nin
    Gıda Hijyen bölümünde yer alan genel kurallara uygun olarak üretilecektir. Bu kurallara
    ek olarak, bu Tebliğ kapsamındaki ürünlere ait mikrobiyolojik kriterler “Türk Gıda
    Kodeksi-Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği”ne uygun olmalıdır.
    Đşyeri özellikleri
    Madde 11 — Bu Tebliğ kapsamındaki ürünleri üreten işyerleri, Türk Gıda Kodeksi
    Yönetmeliği’nin Gıda Maddeleri Üreten Đşyerlerinin Taşıması Gereken Özellikler
    bölümünde yer alan genel kurallara uygun olacaktır.
    Ambalajlama, etiketleme, işaretleme ve izlenebilirlik
    Madde 12 — Bu Tebliğ kapsamındaki ürünler Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nin
    Ambalajlama ve Etiketleme-Đşaretleme bölümünde yer alan genel kurallara uygun olarak
    ambalajlanacak, etiketlenecek ve işaretlenecektir. Bu genel kurallara ek olan kurallar
    aşağıdaki gibidir.
    a) Ürünler Ek-1 ve Ek-2’de belirtilen yağ ve kuru madde oranlarına göre
    isimlendirilecektir ve etikette içerdikleri süt yağı miktarı ticari ismin yanında ağırlıkça
    yüzde “%… süt yağı” olarak belirtilecektir. Yağsız ürünlerde süt yağı miktarı
    verilmeyebilir.
    b) Şekerli koyulaştırılmış sütlerin içerdiği şeker miktarı etiketinde ağırlıkça yüzde
    “%…” olarak belirtilir.
    c) 20 g’dan az ürünlerde, ambalaj ve etiket bilgileri dış pakette yer alacaktır.
    d) Süttozlarının etiketinde “12 ayın altındaki bebekler için gıda olarak kullanılmaz.”
    ifadesi bulunmalıdır.
    Taşıma ve depolama
    Madde 13 — Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin taşınması ve depolanması Türk
    Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nin Gıdaların Taşıması ve Depolaması bölümünde yer alan
    kurallara uygun olacaktır.
    Numune alma ve analiz yöntemleri
    Madde 14 — Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerden Türk Gıda Kodeksi
    Yönetmeliği’nin Numune Alma ve Analiz Metodları bölümünde belirtilen kurallara uygun
    olarak numune alınacak ve uluslararası kabul görmüş analiz metodları uygulanacaktır.
    Tescil ve denetim
    Madde 15 — Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri üreten ve satan işyerleri;
    tescil ve izin, ithalat işlemleri, kontrol ve denetim sırasında bu Tebliğ hükümlerine
    uymak zorundadır. Bu hükümlere uymayan işyerleri hakkında 05/06/2004 tarihli ve
    25483 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve
    Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında
    Kanun hükümlerine göre yasal işlem yapılır.
    Denetim
    Madde 16 — Bu Tebliğde yer alan hükümlerin uygulanması ile ilgili denetim
    05/06/2004 tarihli ve 25483 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 5179 sayılı Gıdaların
    Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin
    Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun’a göre Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından
    yerine getirilir.
    Avrupa Birliğine uyum
    Madde 17 — Bu Tebliğ 2001/114/EC sayılı Koyulaştırılmış Süt ve Süttozu ile ilgili
    Komisyon Direktifi dikkate alınarak Avrupa Birliği’ne uyum çerçevesinde hazırlanmıştır.
    Yürürlükten Kaldırılan Mevzuat

    Madde 18 — Bu Tebliğ ile; 29/12/2001 tarihli ve 24625 sayılı Resmî Gazete’de
    yayımlanan, “Türk Gıda Kodeksi Koyulaştırılmış Süt ve Süttozu Tebliği” (Tebliğ No:
    2001/43) yürürlükten kaldırılmıştır.
    “GEÇĐCĐ MADDE 1 – (Değişiklik 03.09.2008/26986 R.G) Halen faaliyet
    gösteren ve bu Tebliğ kapsamındaki ürünleri üreten ve satan işyerleri bu Tebliğ’in
    yayımı tarihinden itibaren 6 ay içinde bu Tebliğ hükümlerine uymak zorundadır. Bu süre
    içerisinde gerekli düzenlemeleri yapmayan iş yerleri ve satış yerlerinin faaliyetine izin
    verilmez. Bu iş yerleri hakkında 27/5/2004 tarihli ve 5179 sayılı Gıdaların Üretimi,
    Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü
    Hakkında Kanun hükümlerine göre yasal işlem yapılır.”
    Yürürlük
    Madde 19 — Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
    Yürütme
    Madde 20 — Bu Tebliği Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.
    EK 1

    Koyulaştırılmış Sütlere Ait Yağ ve Kuru Madde Oranları

    Koyulaştırılmış Yağsız Süt
    Koyulaştırılmış Yarım Yağlı
    Süt
    Koyulaştırılmış Tam Yağlı Süt
    Koyulaştırılmış Yüksek Yağlı
    Süt
    Şekerli Koyulaştırılmış Yağsız
    Süt
    Şekerli Koyulaştırılmış Yarım
    Yağlı Süt
    Şekerli Koyulaştırılmış Tam
    Yağlı Süt

    Süt Yağı
    (Ağırlıkça, %)
    Süt Yağı≤1
    1<Süt Yağı≤7,5

    Süt Yağı >7,5
    Süt Yağı≥15

    Süt Yağı≤1

    1<Süt Yağı≤8

    Süt Yağı >8

    EK 2

    Süttozlarının Bileşimi

    Süt Yağı (Ağırlıkça,%) Nem Miktarı* (Ağırlıkça,
    %)
    Yağsız Süttozu
    Süt Yağı≤1,5
    En fazla % 5
    Yarım Yağlı Süttozu
    1,5 <Süt Yağı ≤26
    En fazla % 5
    Tam Yağlı Süttozu
    26 <Süt Yağı ≤ 42
    En fazla % 5
    Yüksek Yağlı Süttozu
    Süt Yağı>42
    En fazla % 5
    * Süt kuru maddesi ve yağsız süt kuru maddesi, laktozun kristalizasyon suyunu da
    içermektedir.

    Post Tagged with
Comments are closed.